![]() |
|
Mýdlo bez vůně jako ekologická varianta pro praní prádla.
Jemné mýdlo na praní lze použít k ručnímu praní a také jako základ pro výrobu mýdlového slizu a mýdlových vloček. Obojí lze následně přidat do pračky při praní prádla. Jedná se tak o levnou a ekologickou variantu k běžně používaným pracím práškům a gelům.
K výrobě mýdla na praní jsem se odhodlala poté, co jsem se rozkoukala v surovinách obsažených v prodávaných jádrových mýdlech, z nichž některé mi nebyly po chuti. V průběhu hledání toho správného receptu jsem odzkoušela několik olejů a jejich kombinací. S kombinacemi olejů byl hlavní problém v tom, že ač byl výsledný výrobek do praní „použitelný“, tak při výrobě mýdlového slizu špatně gelovatěl. Kombinace olejů navíc ve výsledku nepřinesly žádnou výhodu. Konečný recept je ve své podstatě neskutečně jednoduchý. Oproti běžně prodávaným jádrovým mýdlům na živočišném základě je postaven na základě rostlinném a neobsahuje žádná další aditiva. Základem je čistý kokosový olej, který jsem zvolila pro jeho silnou čistící schopnost a pěnivost. Aby se mýdlo lépe strouhalo, obsahuje kapku olivového oleje. Pokud máte tvrdou vodu, jako my tady u Olomouce, oceníte přidanou kyselinu citronovou, která změkčuje vodu a pomáhá proti usazování vodního kamene v pračce. Poslední přidanou surovinou je prací jíl Terre de Sommieres, který má silné čistící účinky a napomáhá lépe odstraňovat mastnotu.
Pokud jste ve výrobě mýdlového slizu nováčci jako já před lety, podívejte se na návod k výrobě mýdlového slizu. A chcete-li si výrobu mýdlového slizu zjednodušit, sáhněte po našem předpřipraveném balíčku strouhaného mýdla a prací sody.
Pro použití mýdlového slizu v domácnosti hovoří několik argumentů:
Sodium Cocoate (KOKOSOVÝ OLEJ), Aqua (VODA), Glycerin (GLYCERIN), Sodium Olivate (OLIVOVÝ OLEJ), Citric Acid (KYSELINA CITRONOVÁ), Clay (PRACÍ JÍL Terre de Sommieres)
Balení 200 g = pracích dávek cca 40 při ručním praní/ 20 při praní v pračce
DÁVKOVÁNÍ - ruční praní
cca 5 g mýdla (1 vrchovatá lžíce) rozpustíme v prací lázni (10 l)